Pages

Thursday, May 12, 2016

10 Cara Praktis Manejemen Usaha

Pasti kita ingin melakukan sesuatu untuk mendapat wang yang banyak. Dan salah satu caranya untuk mencapi hal itu adalah dengan berniaga. Tapi bila kita tak teliti dan cermat dan teliti dalam menjalankan bukannya untuk malah rugi.cara membuat instagram


Seperti dikuti dari kampungwirausaha.com, ada 10 tips untuk memulakan, mengatur serta menguruskan perniagaan kita. Nah berikut ini adalah ke-10 tipsnya:

1.Lebih Realistik
Apabila kita membuat model dari perniagaan kita, cuba kita perhatikan sekitar serta carilah contoh dari model perniagaan kita, lalu kita pelajari. Bila kita tidak mampu untuk mencari contoh model perniagaan kita mungkin terjadi kerana kita terlalu genius, atau boleh diakatan model kita tak boleh berjaya di dunia nyata.

pengurusan usaha
kita harus berusaha degan keras (image: anneahira.com)

2.Jangan Melabur Wang Sendiri
Perlu kita ingat bahawa kebanyakan dari perniagaan merupakan perjalanan yang dipenuhi dengan risiko, maka kita perlu mencari partner. Jadi bila semua tidak sesuai dengan rancangan awal, kita tak bakal rugi kerana perniagaan tadi serta tak akan dikejar-kejar oleh hutang.

Serta dengan membuat team akan memudahkan kita dalam bekerja serta beban kerjanya akan terbahagi.

3.Bersedia Bekerja Lebih Keras
Jika kita tak mau untuk bekerja keras, lebih masa, melupakan kesenangan sejenak mungkin dunia usahawan tak sesuai dengan kita. Pasti untuk awalnya kita tak akan mampu untuk membayar pekerja, walaupun pekerja bergaji rendah. Jadi pekerja pertama kalinya adalah kita sendiri.

4.Hargai Masa
Berilah nilai wang untuk setiap masa kita, misalnya saja RM10 ribu perjamnya. Ini akan membantu kita saat mengambil keputusan: bila mana vendor kita menenakan bayaran Rp. 5 ribu untuk setiap penghantaran perminggunya serta bila kita mengambil sendiri secara percuma.

Akan tetapi tetapi bila kita mengambilnya memerlukan masa 2 jam untuk pergi ke lokasi penjual tersebut, maka akan lebih baik anda membayar ongkos kirim dari syarikat tersebut kerana akan lebih murah.

Putuskan kita bekerja lebih cekap, kerana dalam banyak kes, masa kita lebih berharga daripada harga membayar orang untuk melakukan perkara yang banyak mengahbiskan masa.

5.Rekrut Pekerja dengan Baik
Tanpa memperdulikan saiz usaha yang kita punya, pastilah nanti kita akan memebutuhkan pekerja dari luar. Untuk itu kita perlu melakukan proses rekruitmen secara hati-hati, tanpa tergsesa-gesa, serta harus menganggap proses rekruitmen tadi sepenting kita memulakan usaha.contoh laporan keuangan


Akan disayangkan bila kita mempunyai sebuah visi untuk usaha kita, akan tetapi merekrut pekerja yang justru menghalangi terwujudnya visi kita.

6.Jual Kelebihan, Bukan Harga
Pada saat kita memulakan usaha, pada mulanya pasti akan sukar untuk membuka pasaran. Namun bila kita bersaing harga, pada akhirnya kita hanya akan menjual produk kita dengan harga pas-pasan atau malah dengan harga dibawah harga modal.

Untuk itu kita perlu menguasi kemahiran berkomunikasi dengan pelanggan, agar dapat menjelaskan harga produk kita tinggi disebabkan kerana mempunyai nilai yang lebih baik berbanding produk sejenis.

7.Ketahui Angka Dasar (Kira HPP dengan cermat)
Penting sekali kita untuk mengetahui berapa modal yang diperlukan agar dapat menjalankan usaha kita, bermula dari sewa tempat, elektrik, insurans pekerja, sampai hal terkecil seperti harga dakwat pencetak, kertas, serta cukai.

Setalahnya kita bagi semua itu dengan beberapa hari dalam setahun kita akan membuka usaha, nah itulah yang disebut angka asas, jumlah minimum pendapatan yang kita akan perlukan perharinya. Bila tak terfikir tentang angka dasar ini, cuba fikir-fikir kembali untuk membuka usaha.pengertian akuntansi


8.Gunakan Teknologi Terbaru
Teknologi baru seperti halnya aplikasi serta penyimpanan data dengan cloud teknologi sangatlah murah serta membuat syarikat kecil mempu untuk bersaing dengan syarikat besar. Manfaatkan teknologi rendah kos yang ada pada pasaran.

9.Perlakukan Vendor dengan Baik
Berbuatlah dengan semua vendor serta pembekal kita sebaik mungkin, seperti halnya kita melayan semua pelanggan kita. Boleh saja mereka akan memberikan diskaun kepada kita berdasarkan volume pemasanan kita, atau bahkan bisa saja demi untuk menjaga hubungan baik terhadap kita.

Dengan hubungan yang baik ini mungkin mereka akan mengerti bila mana berlaku kelewatan pembayaran, atau boleh saja akan memberi penghantaran percuma kepada kita.

10.Jadilah yang Terbaik
Kita tidak boleh setengah-setengah dalam menjalankan usaha kita. Setiap perkara yang kita lakuakan harus kita lakukan dengan baik, begitu juga masa kita melayan pelanggan kita. Adapun yang kta buat serta jual haruslah yang terbaik.siklus akuntansi


Lakukan itu secara berterusan, dan kekuatan word of mouth akan merebak secara meluas.

Nah sekian dulu penjelasan tentang pengurusan usaha yang baik, semoga dengan artikel tadi kita dapat mengambil pelajaran. Terima kasih telah membaca artikel kami, dan sampai jumpa pada artikel yang lain.